Hoofdcontent

Bewegen op Recept

Huisartsen, fysiotherapeuten, leefstijlcoaches en sportorganisaties zijn in Schiedam Noord in samenwerking met Team Sportservice en de gemeente gestart met Bewegen op Recept. Mensen die meer beweging nodig hebben vanwege hun gezondheid krijgen een verwijzing voor bewegen en sporten onder deskundige begeleiding. Patiënten betalen een eigen bijdrage, de gemeente betaalt ook een deel van de kosten. Wethouder Antoinette Laan (Sport): “Op deze manier willen we het mensen makkelijker maken om in beweging te komen. Iedereen weet dat bewegen gezond is, maar juist als je niet gezond bent lukt dat niet altijd goed.”

 

Wethouder Patricia van Aaken (Welzijn): “Gezondheid is belangrijk om jezelf te kunnen redden in het leven zonder al te veel afhankelijk te zijn van anderen. Daarom besteden we daar als gemeente veel aandacht aan. We vinden het fantastisch dat we zoveel partners in de stad bereid hebben gevonden om hieraan mee te werken.”

 

Patiënten met een chronische ziekte
Patiënten met een chronische ziekte zoals diabetes, COPD of hart- en vaatziekten kunnen een beweegrecept krijgen bij de huisartsengroep Kethel en de huisartsenpraktijken Schiedam Noord, Meyra en Wuister. Met dit recept hebben patiënten de keuze uit activiteiten als fitness, bootcamp, aquatherapie, wandelen en (stoel)yoga. De sportorganisaties zorgen voor extra stimulans zodat patiënten gemotiveerd blijven. De organisaties die meedoen aan Bewegen op Recept zijn Fernhout Fysiotherapie, Trojan Personal Training, Optisport/Zwembad Groenoord, yogacentrum Smrti, Fysiotherapie Schiedam Noord, Sportinstituut Schiedam en de Ballet- en Dansstudio Schiedam Vlaardingen.

Patiënten met overgewicht
Daarnaast komt het beweegrecept ook in het pakket van Beweegkuur. Dit is een programma dat al langer bestaat en waarin de combinatie van bewegen, voeding en gedrag centraal staat. Beweegkuur is bedoeld voor Schiedamse inwoners die kampen met overgewicht. Dit programma wordt door alle zorgverzekeraars vergoed. Door het beweegrecept toe te voegen is Beweegkuur nu een totaalpakket. Meer informatie over de Beweegkuur is te vinden op www.zel.nl.

Bewegen op recept in de hele stad?
Het is de bedoeling dat Bewegen op Recept straks ook in andere delen van de stad komt. De gemeente wil ook met andere huisartsen en sportorganisaties een samenwerking beginnen. “Hoe mooi zou het zijn als elke Schiedamse huisarts Bewegen op Recept kan voorschrijven om patiënten te helpen”, zegt Patricia van Aaken.

Hoe te gebruiken?
Patiënten kunnen met Bewegen op Recept drie maanden bewegen (bij een van de aangesloten sportorganisaties) voor de prijs van twee maanden. Gemeente Schiedam financiert de derde maand. Per patiënt kan er eenmalig gebruiktgemaakt worden van een recept voor een traject van drie maanden.

 

Meer weten?

Meer weten over het project Bewegen op Recept, neem dan contact op met beweegcoach Merle.